675
17:44
13.09.2022

Politeknik Okul (Polytechnische Schule) 14-15 yaş arası

Politeknik okul, sekizinci sınıftan sonra bir yıl süren bir eğitim olup, öğrencileri meslek hayatına hazırlamaya yöneliktir. Bu okulda, genel eğitimin pekiştirilmesi, mesleklerin tanıtımı, meslek seçiminin yönlendirilmesi ve mesleki temel bilgiler verilmesi amaçlanır. Okulun başarıyla tamamlanmasından sonra not ortalamasına göre meslek okullarına ve genel liselerin üst kademesine geçiş mümkündür.


Meslek ve Çıraklık Okulu (Berufsschule und Lehre)

 Çıraklık eğitimi, mesleki öğrenimin bir bölümünü oluşturur ve gençlere meslekleri ile ilgili temel teorik bilgi sağlar. Bu okullar, çırağın işletmede aldığı meslek eğitimi ile edindiği pratik bilgileri destekleyici ve tamamlayıcı nitelikte olup, aynı zamanda öğrencinin genel temel eğitiminin devamı niteliğindedir. Mesleki teorik eğitim için öğrenciler öğretim yılı boyunca haftada en az bir gün veya her öğretim yılında en az sekiz haftalık blok öğrenim şeklinde okula devam ederler. Çıraklık eğitimi gören öğrencilerin okula kaç yıl devam edeceği, aldığı mesleki eğitimin süresine bağlıdır (1-4 yıl arası). Bu okullardan, meslek olgunluk sınavını (Berufsreifeprüfung) kazanarak mezun olanların, kolejler, meslek yüksek okulları, üniversiteler ve pedagoji yüksek okullarına devam hakkı bulunmaktadır.


Orta Dereceli Meslek Lisesi (BMS- Berufsbildende Mittlere Schule)

 Ortaokulun ardından devam edilebilen Meslek Lisesidir. Öğrenim yılı, okunan bölüme göre 1 ile 4 yıl arasında değişmektedir. Mezunları okudukları bölümlere göre tahsillerini sürdürebilirler.


Yüksek Dereceli Meslek Lisesi (BHS-Berufsbildende Höhere Schule)

Yüksek Meslek Lisesi beş yıllık olup, bu süre içinde öğrencilere temel eğitimin yanısıra lise dereceli bir meslek eğitimi de verilir. Bu okullardan, olgunluk ve diploma (lise) sınavını geçmek suretiyle mezun olunur. Mezunları, öğrenimlerini üniversite ya da akademilerde devam ettirme hakkı (belirli öğrenim dalları için ek sınavlara girilmesi gerekebilir) ve resmi hizmetler açısından geçerli belirli haklar kazanırlar. Meslek yüksekokulu mezunları, aynı dalda öğrenime devam etmek istedikleri takdirde, daha önceki bilgi birikimleri ve eğitimleri, yükseköğrenim sürelerinin iki yarıyıla kadar kısalmasını sağlayabilir.

Mesleki eğitim, çeşitli dallarda mesleği icra edebilme ehliyetini sağlar. Verilmesi gereken sınavlar ve mesleki uygulama süreci her dal için ayrı olarak yetki belgesi yönetmeliğinde (Befähigungsnachweisverordnung) düzenlenir.

Birçok teknik, endüstriyel, tarım ve ormancılık meslek yüksekokulu mezunu, iki yıl çalıştıktan sonra ustalık sınavına girmeden mesleklerini serbest olarak icra edebilmektedir. Ayrıca teknik yüksek ve tarım ve ormancılık yüksekokulu mezunları Ticaret Bakanlığı veya Tarım ve Orman Bakanlığı'na başvurarak, üç yıllık mesleki deneyimden sonra "Mühendis"(Ingenieur) unvanını kullanmaya hak kazanırlar.

Yayın Tarihi: 13.09.2022